Komplet dwóch książek z serii "Winoteka".
Chile należy dzisiaj do najbardziej innowacyjnych producentów wina na świecie. Znawcy uważają, że chilijskie wina coraz częściej dorównują jakością winom wytwarzanym z gron klasycznych odmian w Europie. "Wina chilijskie" przybliża tradycję i historię uprawy winorośli w Chile oraz specyfikę tamtejszego winiarstwa. Omawia wpływ warunków klimatycznych i glebowych tego kraju na jakość produkowanych win. Podpowiada, gdzie najlepiej kupić chilijskie wina, jak je przechowywać i do jakich potraw podawać. Z tą książką można odbyć wycieczkę po najważniejszych regionach winiarskich Chile, poznać najpiękniejsze posiadłości, najlepszych producentów i ich najwspanialsze trunki.
Poradnik "Jak kupować wino" omawia różne możliwości zakupu wina m. in.: w sklepie spożywczym, markecie, sklepie specjalistycznym, bezpośrednio u producenta, za pośrednictwem firmy wysyłkowej, a nawet Internetu. Czytelnik znajdzie tu rady jak czytać etykiety, jak degustować wino i ocenić jego jakość, wskazówki jak wybrać wino w supermarkecie oraz adresy polskich importerów prowadzących sprzedaż klientom indywidualnym.